Eko dizajn namještaja?

Eko dizajn namještaja?

U procesu nastajanja proizvoda brenda ERA nestaju granice između dizajna, proizvodnje, poslovne filozofije, inovativnih rješenja – koristi se „eko dizajn“ kao specifičan način stvaranja.

Eko dizajn je proces koji kreće od promišljanja je li neki proizvod zaista potreban i što će se dobiti njegovim razvojem i komercijalizacijom. Postoji li već za njega određena zamjena i koja mu je svrha nastajanja? Nakon što se dobije zeleno svjetlo, dizajner započinje stvaranje. Ali ne na uobičajen način, ne samo vođen kreativnošću i umjetničkim nadahnućem. Inspirira se održivošću, pokuša laganim potezima izraditi analizu životnog ciklusa budućeg proizvoda i duboko se koncentrira na sve komponente koje će se u proizvodu oslikavati. Te je komponente dizajna, razvojni tim ERA nazvao „kriteriji eko dizajna“ i uvrstio u svakodnevno poslovanje.

Tako je nastala jedinstvena u regiji, privatna oznaka za održive proizvode ERA eco label koja je jamstvo da su proizvodi s minimalnim štetnim utjecajem na okoliš i ljudstvo zdravlje. ERA eco label ima za cilj pojednostaviti komunikaciju o različitim oblicima utjecaja proizvoda i dati što više okolišnih informacija.

Eko dizajn je proces u kojem se koriste svi kriteriji sadržani u dokumentu ERA eco label, a koji se odnose na upotrebu sirovina ili na proizvodni proces. Samo proizvodi koji zadovoljavaju te kriterije mogu nositi ekološku oznaku ERA eco label – oni su nastali u procesu eko dizajna.