Forbes: najuspješnija društvena poduzeća u 2019. godini

Forbes: najuspješnija društvena poduzeća u 2019. godini

Pokret: JA MI

Jedno od najuspješnijih i najutjecajnijih društvenih poduzeća ove generacije, ME to WE društveno je poduzeće koje nudi Fairtrade proizvode i globalna volonterska putovanja uglavnom milenijskoj publici. Pokrenula su ga 2006. godine dva brata iz Kanade i poduzeće je vrlo brzo raslo. Trenutno ima  milijune potrošača i korisnika diljem svijeta.

 

Kum: Ashoka

Bill Drayton smatra se kumom društvenih poduzetnika, a mnogi mu pripisuju zasluge za uvođenje pojma ‘društveni poduzetnik’ u mainstream. Od 1981. njegova organizacija, Ashoka , podupire vodeća društvena poduzeća diljem svijeta. S 3500 stipendista iz 92 zemlje, Ashoka je izgradio ogromnu mrežu, ali njihov krajnji cilj je pomoći u izgradnji svijeta u kojem svatko može napraviti promjenu i svaka osoba ima moć i sposobnost pridonijeti pozitivnim promjenama u svijetu.

 

Financijer: Grameen banka

Muhammad Yunus, koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za mir za svoju ulogu u osnivanju bangladeškog Grameena.

Financijska se industrija ne promatra baš kao paradigma dobročinstva i vraćanja; zapravo, upravo suprotno, jer su studije pokazale da je to industrija kojoj se najmanje vjeruje na svijetu . Međutim, to ne znači da čak iu ovoj industriji nema tako nevjerojatnih ljudi i društvenih poduzeća – ponajprije Muhammad Yunus i Grameen Bank.

 

Farmer: Babban Gona

Babban Gona znači “Veliki farmer” na hausa, jeziku koji je porijeklom iz Nigerije, najmnogoljudnije zemlje Afrike. Kako bi prehranio svoju rastuću populaciju, glavni cilj Babban Gona je podržati male nigerijske poljoprivrednike kako bi im pomogao osigurati svoju budućnost — metodama koje povećavaju prinose usjeva 2,3 puta u odnosu na nacionalni prosjek.

 

Modernizator: Goodwill

Port Huron, Michigan, SAD – 10. listopada 2018.: vanjski prednji ulaz trgovine Goodwill.

Goodwill je najpoznatiji po trgovinama rabljenom robom koje nam donose kostime za Noć vještica i oživljavanje grunge odjeće iz 90-ih. Ali oni čine mnogo više od toga: oni također donose mogućnosti zapošljavanja za rizične pojedince, obuku za posao i druge programe u zajednici kako bi pomogli ljudima koji su na neki način spriječeni da dobiju posao.