Šest koraka do uspješnog društvenog poduzetnika

Šest koraka do uspješnog društvenog poduzetnika

1. Pronađite svoju strast!

Da biste to postigli, zapitajte se: Čime nisam zadovoljna / zadovoljan? Što me smeta? Što je potrebno mijenjati? Što mi je važno? Koje me vrijednosti vode?

 

2. Izgradite timsku kulturu

Kultura je bolja od strategije. Svaki pokret počinje s osobom koja je prva na ljestvici nakon Vas. On je na neki način vođa. Ipak, liderstvo se previše veliča i ne dozvoljava razvoj tima. Dajte Vašim radnim kolegama i zaposlenicima do znanja da se više ne radi o pojedincu, nego o timu. Dajte ljudima prostora da dišu, dopustite im da preuzmu odgovornost i vjerujte im jer ste usklađeni s istom vizijom.

 

3. Započnite

Razmislite što možete učiniti sada – danas. Ne brinite o velikoj slici. Mislite na malo, a onda sanjajte veliko. Vaš mentalitet trebao bi biti usmjeren na mijenjanje jedne po jedne osobe. Da biste pronašli rješenje za taj mali problem, istražite što je u svijetu dostupno za učenje, umjesto da ponovno izmišljate kotač. Prilagodite sve što pronađete da odgovara vašoj kulturi. Razvijte, doradite i ponovite model ili rješenje dok ne dobijete najjednostavniju i najempirijskiju formulu.

 

4. Nastavite

Biti poduzetnik težak je posao. Vi to znate i mi to znamo. Biti u stanju ostati motiviran i vjerovati u sebe, svoju ideju i ljude oko sebe je ključno. Poduzetnici poznaju statistiku neuspjeha startupa, ali su optimisti i skloni su vjerovati u vlastite šanse za uspjeh. Da biste održali ovo samopouzdanje, saznajte odakle dolazi vaša motivacija, razmislite o neuspjesima i uspjesima da biste izvukli zaključke – i imajte ih pri ruci kada vam zatrebaju poticaji! Okružite se ljudima koji vjeruju u vas i koji vam mogu pomoći da vas dignu kada motivacija padne. Razmjenjujte mišljenja s onima koji su sve to prošli  prije vas – mentorima, onima koji vas inspiriraju i žele da nešto poduzmete.

 

5. Financirajte svoju poduzetničku ideju i rastite polako

Rad na lokalnoj razini znači da su svi pozvani spremni sudjelovati. Ključno je razmišljati lokalno. Usmjerite svoje društveno poduzeće na ono što je lako i izvedivo jer ako ne možete učiniti da funkcionira na ovoj razini, neće uspjeti funkcionirati ni na široj razini.

 

6. Skalirajte

Povećanje ili skaliranje će se dogoditi prirodno, ako ste svoje društveno poduzeće izgradili od samog početka. Ideja je pronaći rješenja koja su izgrađena na zajedničkim vrijednostima među ljudskim bićima. Te zajedničke vrijednosti bit će katalizator za prerastanje u društveni pokret promjene.

 

Želimo vas potaknuti da započnete sa svojim projektom i budete dio rješenja naših problema danas i sutra. Želimo vas potaknuti da ne omalovažavate nijedno dobro djelo. Kad leptir zamahne krilima u Kini, u Atlantiku se dogodi uragan. To je snaga društvenog poduzetništva.