Dizajn je namijenjen svima, ali nije za sve!

Dizajn je namijenjen svima, ali nije za sve!

Prvi dio

Čini se da je sve izmišljeno, dizajnirano, nacrtano, izrađeno, ispjevano. Čini se da će dizajneri polako postati suvišni. Srećom, samo se čini!

Ponajprije treba izbaciti ne-dizajnere iz dizajna. Ne u smislu škole, zvanja ili dokumenta koji posjeduje, nego u smislu gledanja srcem, promišljanja o biti predmeta i njegovoj savršenosti. Uvijek će se stvarati mali jaz između dizajnera i korisnika. Jednostavno zato jer dizajner pristupa srcem, maštom, strašću umjetnika i stvara  novi oblik, a korisnik jednostavno traži rješenje za svoju „situaciju“, „problem“ ili „potrebu“.

Gledajući kako teške zadatke ima dizajner, ne možemo a da ne spomenemo neke od njih.

Dizajner treba stalno pitati „zašto“ i „kako“ ako želi pružiti svoje srce na dlanu. Pružajući tako srce na dlanu, pruža svoje misli, ushićenje i radost oblikovan u proizvod. I uvijek je u opasnosti da ga neće razumjeti, da neće imati odgovor na njegova pitanja.

Primjer fotelje Gemma najbolji je pokazatelj – dizajnerica Vlatka Leskovar je upitala „zašto ne sjediti u neobičnom naslonjaču“ i „kako postići da bude malo vintage“ – nastala je Gemma. Naslonjač, fotelja ili nekome nešto treće, pravi je primjer kako se komad namještaja može kamuflirati, transformirati i postati inkluzivan, postati proizvod ponuđen svima.

Dizajner treba definirati svoje korisnike – to je lijepo vidljivo u slijedeća dva proizvoda čiji dizajn potpisuje veliki Karim Rashid. Određena je potreba korisnika, njegov prioritet i način života. Karim je kroz godine koje je proveo stvarajući, postao pravi „detektiv“ u otkrivanju onoga što je korisniku zapravo važno u proizvodu. Ovdje su na primer to – „tajni“ pretinci, ladice, spremnici. Upakirani u jednostavnu bijelu boju koja svakom interijeru daje pečat elegancije.