Fotelje klasici – pokretači promjena u našim životima

Fotelje klasici – pokretači promjena u našim životima

Dizajnirani satovi, automobili, torbe, odjeća – proizvodi s potpisom, navikli smo na njih. Ali ako netko kaže „fotelja s potpisom“, e tu već zastajemo i pitamo se: „Je li baš potrebna? Što to uopće znači, obična fotelja u kojoj sjedim?“

Jedan velikan dizajna, Ludwig Mies van der Rohe, davno je rekao: „Fotelja je prilično težak predmet. Neboder je gotovo jednostavniji.“ I zaista, bilo da je zovemo fotelja ili naslonjač, ona ima istu funkciju – sjedeći u njoj moramo se osjećati ugodno, tijelo mora biti u savršenom položaju da bi se misli oslobodile. Osim toga, ona stoji u našem interijeru – prvo je što vidimo, prilično je velika u odnosu na sat ili torbu – to znači da mora biti i ugodna oku. Majstorski izrađena. Dugotrajna. Udobna. Luksuzna. Bezvremenska… Evo došli smo do potrebe zašto mora imati potpis. Postoje neke legendarne fotelje poput Barcelone, spominjanog Ludwig vad der Rohe-a ili Egg chair autora Arne Jacobsena, LC4 koju potpisuje Le Corbusier. A postoje i neke koje ulaze u legendu, kao što je Bevel autora Mirka Miličića.

Dizajnirana da je iznimno ergonomski udobna, izvedena od punog drva koje nas približava iskonskim vrijednostima, prozračna i elegantna, a u isto vrijeme čvrsta i robusna. To je Bevel, fotelja Bevel.

Ona osvaja poetičnim naslonom za koji se čini da lebdi, da ga ništa ne drži za zemlju, a da je ipak tu kako bi nam pridržao leđa. I ime, Bevel, koje znači kosina, nagib, strmina, ploha dočarava sav energetski naboj kojim je stvorena, ponajprije u dubokim osjećajima dizajnera, a kasnije i vještom rukom majstora stolara. Ruke su odradile veći dio posla u njezinoj proizvodnji i zato smo jako ponosni, majstor  ju je doslovce osluškivao, dodirivao, grlio, ma gotovo cjelivao da drvo bude glatko kao svila, čvrsta kao stijena.

Da, zaslužuje uvrštenje među  luksuzne proizvode, u one s potpisom. Sada je potpuno jasno. I vidljivo. Još samo da je isprobate – postala bi i za Vas, kao i za nas, kultna fotelja, naslonjač, skulptura u prostoru.