Vodič za 10 najpopularnijih vrsta drva koja se koriste u izradi namještaja i uređenju prostora. Prvi dio – hrast, orah, bukva, jela, grab

Vodič za 10 najpopularnijih vrsta drva koja se koriste u izradi namještaja i uređenju prostora. Prvi dio – hrast, orah, bukva, jela, grab

Odabir vrste drva za namještaj i interijer, ali i kombinacije drva, često se čine kao da hodamo u krug bez nagovještaja izlaska iz tog „zatvorenog kružnog toka“. Razlog tome je nedostatak informacija o vrstama drva, o tome što one znače za prostor i kako djeluju na ljude.

Hrast

Postoji više od 500 različitih vrsta hrastova i ne mogu se svi koristiti za izradu namještaja ili dijelova interijera. Nadaleko poznati „slavonski hrast“ iznimno je cijenjen i od njega se izrađuje namještaj, podovi, vrata i prozori, vanjske i unutrašnje obloge.

To je tvrdo, izdržljivo i svestrano drvo. Naše su oči uglavnom navikle na god i strukturu hrasta, pa je to najčešći izbor jer nam se čini bliskim. Prstenasti godovi s upečatljivim širokim zrakama srčike, svaki komad interijera čine unikatnim, neponovljivim i vrlo personaliziranim. Da, hrast je odabir broj jedan i za to ne treba puno razmišljanja.

Orah

Orah je kralj! U pravom smislu riječi: on vlada prostorom – ne pokušavajte mu preoteti tu titulu. Pokraj namještaja i interijera u orahu, sve drugo i svi drugi postaju nevažni. Boje drva pojavljuju se u prilično širokom rasponu od svjetložute, preko narančaste do tamne, gotovo crne. Osim za namještaj može se koristiti i za podove jer je dosta tvrdo i postojano drvo.

Posebna priča je crni orah koji je prilično rijedak i s posebno upečatljivom tamnom strukturom i stoga je iznimno cjenjen. Mi smo otišli korak dalje i u ponudi imamo dijelove interijera od krošnje crnog oraha.

Bukva

U prošlom stoljeću bukva je bila najčešće drvo od kojeg se izrađivao namještaja – rasprostranjena je, ima oku ugodan, nježan god. Tvrdo je i mirno drvo, naročito ako se na drvo djeluje zasićenom vodenom parom pri čemu je najčešći cilj promjena boje i ujednačavanje vlažnosti. Tada bukva „pocrveni“ i postaje „drvo sa stavom i individualnošću“.

Bernardo Bernardi i mnogi njegovi suvremenici autori su namještaja izrađenog od bukve – bilo je to vrijeme u kojem je vladao mirni, prijateljski, bliski god bukve.
Drvo bukve dobro se savija, pa se stoga često koristi za dijelove namještaja i interijera u kojima su potrebni zaobljeni oblici.

Jela

Zimzelena jela mekano je drvo s mnogo kvrga što mu daje poseban šarm. Svijetla je, blijedo-žute ili crveno-smeđe boje i koristi se u građevinarstvu i opremanju interijera.

Vjerojatno su asocijacije na jelu – dječje sobe, saune, hoteli u Austriji i sve je to točno, no danas jela dobiva nove boje zadržavajući svoju nemirnu strukturu. Te boje nanose se kao ekološka ulja i s njima jela postaje novi, značajan igrač u segmentu izrade namještaja i uređenja interijera.

Grab

Vrlo tvrdo, nemirno, nesavladivo, ali predivno drvo – grab kao dio interijera postaje pravo iznenađenje. Od njega se izrađuju podovi, može se termo-tretirati – tako da postaje iznimno izdržljiv za drvene obloge za vanjske prostore koji primjerice smješteni oko bazena prostoru daju poseban ugođaj. No, namještaj od graba – to je već teži zadatak – mi smo ga uspješno prošli. Izradili smo nekoliko proizvoda od graba, predivni su, malo je reći kao dragocjena svila, kao ugodna zraka sunca. Samo sretnici imaju namještaj od graba u svojim interijerima.